Les maquetes i l'arquitectura - Orteu Riba Arquitectes
16823
post-template-default,single,single-post,postid-16823,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,non-logged-in,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Les maquetes i l’arquitectura

Les maquetes i l’arquitectura

Les maquetes han tingut sempre un gran paper en la nostra professió com arquitectes, ja que, són eines que serveixen per crear un diàleg entre les idees i la realitat.

Aquesta eina s’adapta a totes les escales, des de l’urbanisme, fins als detalls de mobiliari, passant per les diferents escales de definició d’un projecte d’arquitectura.

Projecte Arquitectura Andorra – Locals comercials Av. Tarragona – Projecte: Orteu Riba Arquitectes / Maqueta: Artkitech Fotografía: Eduard Comellas

Projecte Arquitectura Andorra – Locals comercials Av. Tarragona – Projecte: Orteu Riba Arquitectes / Maqueta: Artkitech Fotografía: Eduard Comellas

 

La manera normalitzada de representar els projectes d’arquitectura és amb dues dimensions (plantes, seccions i alçats), les maquetes ajuden a traslladar aquests plànols a les tres dimensions. Amb elles s’aconsegueix visualitzar de forma tangible els espais i els volums arquitectònics.

Hi ha diferents tipus de maquetes, en funció de l’estat de maduresa del projecte. En fases inicials del projecte es realitzaran maquetes volumètriques o de treball que serveixen per poder efectuar modificacions, mentre que, un cop definit el projecte seran maquetes amb més detall per mostrar el resultat formal del projecte.

A banda de resultar una eina molt útil per nosaltres, els arquitectes, és un sistema de representació que ens ajuda a presentar els projectes d’arquitectura als clients, amb un llenguatge més proper que uns plànols, on poden veure el seu projecte a una escala reduïda, en tres dimensions, amb textures, il·luminacions o colors, segons la intencionalitat del projecte.

 

Projecte Arquitectura Andorra – Locals comercials Miterrand – Projecte: Orteu Riba Arquitectes / Maqueta: Artkitech Fotografía: Eduard Comellas

Projecte Arquitectura Andorra – Locals comercials Miterrand – Projecte: Orteu Riba Arquitectes / Maqueta: Artkitech Fotografía: Eduard Comellas

 

Encara i ser un dels elements més en els projectes d’arquitectura des de fa segles, avui en dia cada cop es realitzen menys maquetes, ja que els sistemes de representació virtuals (infografia-renders) han avançat moltíssim i els hi estan guanyant la davantera, permetent veure una imatge de com quedarà l’edificació abans de col·locar una pedra (a un post anterior parlem sobre aquestes imatges / renders).

Vosaltres que en penseu… Si encomaneu un projecte a un arquitecte, i haguéssiu d’escollir una, preferiríeu una maqueta o bé un render?