27 nov. Les maquetes i l’arquitectura
Les maquetes han tingut sempre un gran paper en la nostra professió com arquitectes, ja que, són eines que serveixen per crear un diàleg entre les idees i la realitat.
Aquesta eina s’adapta a totes les escales, des de l’urbanisme, fins als detalls de mobiliari, passant per les diferents escales de definició d’un projecte d’arquitectura.
La manera normalitzada de representar els projectes d’arquitectura és amb dues dimensions (plantes, seccions i alçats), les maquetes ajuden a traslladar aquests plànols a les tres dimensions. Amb elles s’aconsegueix visualitzar de forma tangible els espais i els volums arquitectònics.
Hi ha diferents tipus de maquetes, en funció de l’estat de maduresa del projecte. En fases inicials del projecte es realitzaran maquetes volumètriques o de treball que serveixen per poder efectuar modificacions, mentre que, un cop definit el projecte seran maquetes amb més detall per mostrar el resultat formal del projecte.
A banda de resultar una eina molt útil per nosaltres, els arquitectes, és un sistema de representació que ens ajuda a presentar els projectes d’arquitectura als clients, amb un llenguatge més proper que uns plànols, on poden veure el seu projecte a una escala reduïda, en tres dimensions, amb textures, il·luminacions o colors, segons la intencionalitat del projecte.
Encara i ser un dels elements més en els projectes d’arquitectura des de fa segles, avui en dia cada cop es realitzen menys maquetes, ja que els sistemes de representació virtuals (infografia-renders) han avançat moltíssim i els hi estan guanyant la davantera, permetent veure una imatge de com quedarà l’edificació abans de col·locar una pedra (a un post anterior parlem sobre aquestes imatges / renders).
Vosaltres que en penseu… Si encomaneu un projecte a un arquitecte, i haguéssiu d’escollir una, preferiríeu una maqueta o bé un render?