27 juny Coneixeu la pedra seca?
La setmana passada va acabar el curs/taller “primera pedra”, un programa destinat a fomentar el coneixement de la pedra seca i apropar aquesta tècnica als professionals d’Andorra.
Encara que el programa estava majoritàriament encarat a constructors, des de Orteu Riba Arquitectes vam decidir assistir-hi per estudiar en detall aquest sistema constructiu, ja que, des del nostre paper d’arquitectes, hem de donar-li valor a aquest patrimoni vernacular tan esplèndid que tenim a Andorra i fomentar el seu ús en l’arquitectura actual del nostre país
A continuació us deixem unes dades curioses sobre la pedra seca, per tal de que tingueu una visió general de les característiques d’aquest sistema constructiu:
-La tècnica de construcció de pedra seca és una tècnica que té com a característica principal que no utilitza cap tipus de morter d’unió per la cohesió de les diferents peces de pedra, la manera d’apilar-les i la gravetat fan de lligam.
-La pedra seca és una tècnica de construcció ancestral, s’ha practicat des de l’època Neolítica (3000/3500 AC).
-La tècnica de construcció és Patrimoni immaterial de la UNESCO
– Es caracteritza per adaptar-se perfectament al terreny, mimetitzant-se per complet amb el seu entorn.
-No només la trobem a Andorra, aquesta tècnica de construcció és pròpia de països de la zona mediterrània: Espanya, França, Itàlia, Xipre, Grècia, Eslovènia, Croàcia, Suïssa…
-Es poden fer tot tipus de construccions amb la pedra seca: cabanes, camins, murs, feixes, orris, carboneres…
-No crea residus, no necessita un gran transport (KM 0), ja que es realitza amb la pedra autòctona, és reciclable tantes vegades com es vulgui
-En funció de la pedra pròpia de cada zona, es fan murs de pedra seca de pissarra, granet, pedra calcària….
-Les limitacions d’alçada i de forma venen donades per el tipus de pedra, amb granet es poden fer construccions més altes donat que les pròpies pedres son més grans. Amb pissarra és més limitat ja que solen ser més petites i es desfilen fàcilment.
-Entre els seus forats creixen diferents tipus de plantes, líquens, insectes, ocells , rèptils o inclús petits mamífers, és per tant font de biodiversitat.
-La transmissió del saber fer es feia de pares a fills, practicant. Ha estat a posteriori que s’ha analitzat la tècnica i s’ha fet la teoria.
-Tradicionalment les construccions de pedra seca s’anaven reconstruint entre uns i altres, d’aquí la típica frase del padrí d’Andorra: “no torneu de la muntanya sense haver col·locat una pedra”
-Son difícils de datar, donat que no tenen un estil concret per cada època, sempre s’ha fet de la mateixa forma i a part, amb la tradició de reconstruir-los, no pertanyen només a una època.
Des d’Orteu Riba Arquitectes us animem a que el pròxim cop que camineu per les muntanyes d’Andorra, afineu la vista per tal d’intentar detectar aquests elements i apreciar tot el patrimoni que envolta les nostres Valls, el qual general passa desapercebut.
Si voleu saber més d’aquest tipus de construcció a les nostres valls, podeu accedir a www.primerapedra.com, una pàgina web (també tenen app) on es poden veure les construccions catalogades a Andorra i alhora tothom pot catalogar un vestigi de pedra seca que trobi per Andorra.