COM TENIR UNA CASA MÉS SOSTENIBLE - Orteu Riba Arquitectes
17308
post-template-default,single,single-post,postid-17308,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,non-logged-in,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

COM TENIR UNA CASA MÉS SOSTENIBLE

Mirador Anyós - Zona estar

COM TENIR UNA CASA MÉS SOSTENIBLE

Cases eficients a Andorra

En els darrers anys, hem vist com es dóna cada vegada major importància a l’optimització dels recursos i a l’estalvi d’energia. Si bé aquesta tendència no és exclusiva de l’arquitectura, és en aquesta disciplina on parlar de sostenibilitat i eficiència energètica a Andorra, cobra cada vegada més força.

Imatge: Mirador d’Anyós – Orteu Riba Arquitectes

Avui en dia, la consciència pel medi ambient juga un paper transcendental a l’hora de projectar qualsevol tipus de construcció, especialment si és de tipus domèstic. Per això, és de vital importància garantir l’etiqueta energètica en un entorn de natura com és el nostre.

A més a més, a causa de la situació viscuda durant el darrer any, ”la llar” s’ha convertit en l’espai més important i on passem més temps. Reforçant així la necessitat que les cases siguin més confortables, saludables i eficients energèticament.

Els edificis amb un baix impacte mediambiental tenen unes característiques comunes que els fan aconseguir un millor comportament energètic i facilitar la vida de futures persones. El certificat energètic dels habitatges a Andorra és una eina que permet avaluar aquestes característiques per reduir la despesa econòmica i així doncs tenir més informació a l’hora de comprar o llogar un habitatge.

L’optimització dels recursos i l’estalvi energètic han fet de les cases eficients una prioritat en qualsevol projecte d’habitatges. Avui les cases no només són intel·ligents, sinó també òptimes en l’ús de l’energia i els recursos.

Imatge: Mirador d’Anyós – Orteu Riba Arquitectes

Podem aconseguir cases més eficients amb petits i alhora grans gests.

No significa el mateix dur a terme una obra nova, la qual considera aquests criteris des de la seva concepció, que una reforma d’una llar ja existent el que es refereix a una rehabilitació energètica).  Per resoldre aquestes mancances, es pot arribar a aconseguir cases més eficients amb petits accions que no impliquen grans inversions, ni intervencions massa aparatoses o inabordables per a qualsevol persona.

Però, quins són aquests criteris que poden ajudar-te a tenir una casa més sostenible, un major estalvi energètic, i alhora, contribuir a fer del món un lloc millor del que ens l’hem trobat?

Criteris de disseny sostenible / Passivhaus

1    ORIENTACIÓ

La font d’energia més neta i sostenible és el sol  i per aprofitar-la és important orientar-se a sud i rebre així major incidència solar durant el dia.

2    ESTANQUEITAT

Es tracta d’evitar fuites d’aire cap a l’exterior, com si d’un termo de cafè es tractés: s’ha d’intentar conservar la temperatura interior tot el que sigui possible.

3    AÏLLAMENT

La clau és aconseguir que la calor no marxi. És indispensable fer servir els materials adequats, especialment en climes amb hiverns freds com el d’Andorra

4    VENTIL·LACIÓ

Aparells com els anomenats “recuperadors de calor” ajuden a filtrar i preescalfar l’aire, obtenint una millora del rendiment energètic i aportant grans beneficis a la salut.

5    FINESTRES

És la part de la casa on més pèrdua tèrmica es produeix i també per on entra l’energia solar que ajuda a escalfar.  Utilitzar finestres d’alta qualitat és indispensable per crear un balanç tèrmic positiu en l’habitatge.

Imatge: Mirador d’Anyós – Orteu Riba Arquitectes
Imatge: Mirador d’Anyós – Orteu Riba Arquitectes