Restaurant Can Manel Andorra Arquitectura - Orteu Riba Arquitectes
17414
post-template-default,single,single-post,postid-17414,single-format-standard,bridge-core-2.3.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17026

NOU RESTAURANT CAN MANEL. EL VIATGE DELS SENTITS

Restaurant Can Manel Andorra

NOU RESTAURANT CAN MANEL. EL VIATGE DELS SENTITS

Tot projecte és un viatge.

I aquest viatge va començar quan en Carles em va dir que tenia en ment portar Can Manel a Cal Cintet (obra en la qual nosaltres estàvem treballant) i que volia parlar amb nosaltres del projecte del nou restaurant.

Coneixia poc en Carles. Sabia que era un gran i reconegut professional, que era obert, extravertit i creatiu, i sobretot (i això ho sabia del cert) que cuinava molt bé. Havíem gaudit molts cops de Can Manel, un restaurant familiar que es trobava a Ciutat de Valls i que havia estat fundat l’any 1979 pels pares del Carles, el Manel Flinch i la Pepita Font, i actualment dirigit pel Carles i l’Anna Garcia, la seva dona. Un espai culinari de referència al país gràcies a la seva cuina de qualitat.

Ens vam reunir amb ell i l’Anna i ens van explicar quines eren les seves necessitats, i les tenien molt clares: la cuina havia de ser el centre del restaurant, una cuina oberta i generosa, reflex de la personalitat del Carles. S’havia de mantenir l’essència de Can Manel però en un espai més cèntric, més gran, més original, tot conservant la qualitat del menjar i el bon servei al client que els havien fet reconeguts per més de 40 anys. Ens vam entendre molt bé i de seguida van confiar en el nostre treball.

Coneixíem molt be l’espai on es situaria el nou restaurant, ja que en aquells moments estàvem fent la reconstrucció de Cal Cintet, un dels edificis més emblemàtics del conjunt històric i arquitectònic de la Plaça Príncep Benlloch. Sabíem bé que la signatura de Can Manel era una cuina basada en els elements tradicionals però que alhora s’actualitzava i experimentava amb nous productes, una cuina honesta i que respecta els ingredients i els costums culinaris. I ara sabíem quines idees tenien en Carles i l’Anna pel seu restaurant.

Amb aquests ingredients, la il·lusió per treballar-hi i la responsabilitat que sempre sentim amb cada projecte amb què treballem, el resultat havia de ser “boníssim”. Entremig han passat moltes coses, algunes de les quals ni ens podíem imaginar al començament (com que ho faríem envoltats per una pandèmia mundial), i d’altres que hem hagut de gestionar com ho fem habitualment: obres, terminis, imprevistos, pressupostos,…

Des de l’equip d’arquitectes que conformem Orteu Riba arquitectes vam conceptualitzar el projecte buscant un espai que combinés la tradició i la modernitat, respectant l’herència de l’antic Can Manel, emfatitzant el protagonisme del xef i el seu equip i oferint intimitat als clients del restaurant, esdevenint una viatge gastronòmic per a tots els sentits.

El projecte s’estructura en dues zones clarament diferenciades: la de servei, formada per la cuina i els seus espais de recolzament, s’adapta a la practicitat, funcionalitat i comoditat d’utilització dels treballadors. I l’altra, la zona servida o dels comensals, que es va estenent en espais diferenciats al llarg del restaurant, on hem tingut especial cura en que sigui flexible i acollidora a la vegada, contrastant la llum, la natura i la pedra per donar-hi una personalitat única, com la cuina del Carles.  

El nou Can Manel aporta una nova experiència als clients tenint com a punt central una cuina totalment oberta que permet una relació més directa entre els cuiners i els comensals. Com ja he dit, la cuina havia de ser el centre d’atenció del nou restaurant, i la major part dels esforços del projecte es van concentrar en aquest punt, principalment en el piano gastronòmic (l’espai central de cocció), que és el veritable “Ferrari” del Carles, com li agrada dir-li. Això es reforça amb una il·luminació més intensa en aquest espai i en la zona de barres on interacciona el xef amb els comensals.

En general, el caràcter del restaurant havia de ser elegant, clàssic, atemporal, càlid, relaxat i íntim. Com en tots els nostres projectes, vam posar especial atenció en l’acústica (poques coses molesten més que un restaurant on no es pot parlar) i la llum, doncs no volíem que res distragués de l’experiència culinària de què venien a gaudir els comensals. El sistema d’il·luminació, format per uns carrils magnètics que permeten l’adaptació a diferents configuracions i agrupacions de taules, es combina amb les tonalitats fosques i atenuades, contrastant amb el vestit blanc de les taules i dels cuiners, aportant així protagonisme al xef i a la creació dels seus plats.

En l’elecció dels materials emprats també es reflecteix la barreja entre tradició i modernitat que respiren la història i la cuina de Can Manel. Per una banda, s’han utilitzat materials tradicionals del país: la pedra, la fusta i el ferro, que aporten calidesa i et deixen saber que et trobes en un edifici històric d’Andorra.  I a l’hora també està molt present la tecnologia de punta, no només en la domòtica que controla la llum i el so, sinó especialment a la cuina i a les barres, que compten amb un sistema que permet cuinar directament a sobre d’una taula de ceràmica.  

Restaurant Can Manel Andorra
Projecte arquitectura Can Manel Andorra

Pels professionals que hem format part d’aquest projecte, treballar a Can Manel ha estat un viatge increïble, inoblidable i ple de somriures i anècdotes que es quedaran per sempre amb nosaltres. Us podem ben dir que en Carles i l’Anna han estat els millors companys i copilots i que ha estat un plaer: són persones obertes, alegres, treballadores i que saben gaudir de la vida. Aquest viatge tot just comença, però sens dubte ha començat trepitjant molt fort, doncs des que va obrir les seves portes el setembre passat ha estat un èxit gegant, amb taules plenes i llistes d’espera.  De més està dir que a més de sentir-nos orgullosos, això ens fa molt, molt feliços.  

No Comments

Post A Comment