Campanar Ordino
143
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-143,bridge-core-3.0.8,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,e-lazyload,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17026
Títol

Rehabilitació del Campanar d'Ordino

Date
Category
Rehabilitació
About This Project

La singularitat de la construcció, els valors històrics i artístics i la seva privilegiada situació, converteixen el campanar en un element icònic i reconeixible del poble d’Ordino, atracció de múltiples mirades i representacions gràfiques (fotografies, quadres, imatges…)

En la primera visita vam poder observar com l’encofrat de tisselles de fusta havia desaparegut parcialment a causa de les filtracions d’aigua i l’absorció d’aquesta per part dels diferents elements de fusta facilitant l’aparició de fongs que han degradat les posts de l’empostissat i les bigues que formen l’entramat de suport.

En un primer moment es va treballar amb la intenció de mantenir i reparar la construcció actual. L’objectiu era tant ser respectuosos amb els elements originals de la construcció actual com mantenir la imatge característica que veiem avui en dia, amb les seves imperfeccions i assentaments. Es va estudiar la possibilitat de substituir parcialment l’entramat i consolidar el cobriment actual. Aquesta idea inicial va ser invalidada, ja que la humitat havia afectat majoritàriament la part baixa de l’estructura de fusta i encara que realitzéssim injeccions o bé tractaments amb resines sobre les peces afectades únicament serviria per posposar un temps la necessitat de realitzar la desconstrucció i posterior reconstrucció del cobriment.

La proposta d’intervenció implica desconstruir i posteriorment reconstruir la fletxa del campanar d’Ordino de la forma més fidel a l’actual, un treball sens dubte laboriós i que precisa la intervenció d’operaris especialitzats en la realització de tancaments de pedra natural.

La desconstrucció i posterior reconstrucció del cobriment, permetrà realitzar una correcta evacuació de l’aigua que es filtri a través del paredat inclinat evitant d’aquesta manera que afecti novament l’estructura de fusta. Els treballs es faran mantenint el sistema de construcció i els elements originals, però afegint alguns materials actuals que ens garanteixin la impermeabilització i transpirabilitat de la fusta, i l’estabilitat de l’estructura.